• More information

Jindee Nursery|Perth, Australia

The Jindee mixed-use development is home to several civic structures with special and unique functions, hoping to create a definitive and strong civic character throughout the development.

Designed by studio LFA, the Nursery building borrows its design character from Jindee’s overall architecture vision.  It’s location and orientation on the site will allow it to serve the residents and visitors as a gateway for the entire region.  The adaptive re-use for this structure will foster future businesses as both ground and upper levels may be transformed into elegant spaces dedicated to dining, shopping or working.

The Nursery Buildings is placed within the topography of the site, thus it must be able to serve its inhabitants at multiple levels of elevation.  To future adjacent developments to the North and West its corner tower element will serve as a coastal lantern turning it into the premier architectural landmark for the project and region.  A two-story courtyard and breezeway serves as the structures chief organizing element and features a reflecting plunge pool and a small rainwater collection cistern.

A simple, glazed shed structure situated higher in the site serves as the traditional greenhouse of the Nursery Building.  This greenhouse fronts the entry road with a rhythmical frame, which will be able to house a variety of enclosed, semi-open, and open nursery activities.  Adaptive re-use will allow this framed structure to transform into a series of shop fronts that evoke the activities of a traditional main street.

The tower serves as an exhibit space as well as provides vertical access to the main pavilion, deck, and the greenhouse building. Its top floors are dedicated to a guest apartment with a rooftop terrace serving as a lookout point where potential buyers and guests may enjoy the tremendous views of the natural landscape and admire the most current and up to date construction progress of the Jindee project.

A terrain drop-off to the West defines another underground space, which attaches itself to the main structure.  The roof of this space will serve as a deck for future café and passive recreation use.  Room for the future integration of a kitchen and mechanical room is also available.

Interior spaces will display the traditional building techniques and materials of the local area.  Exposed rafters will show the traditional character, while the buildings exterior fa?ade will be designed to be more contemporary in form and organization.  A building base constructed of limestone appears as if it has risen directly out of the site.

The Nursery Building may present an opportunity to produce a carbon negative footprint.  The live-work, flex building type may choose to use a combination of wind and photovoltaic cells to meet the majority of electricity demands.  The tower element may also be constructed as a carbon negative feature through the use of solar panels, wind-turbines, and a water tank engineered entirely out of recycled materials.  Building encroachments are designed to be simple, lightweight structures, and construction materials come in the form of recycled telegraph poles and other local timber.

The careful attention and design of the Jindee Nursery Building, and the amount of research in regards to sustainability features and building techniques will allow the Nursery Building to be a functional member of the structural fabric and example for all future construction to reference in regards to green building implementation.

 

      MMXVIII © STUDIO LFA, INC. ALL RIGHTS RESERVED